Dynię piżmową obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W miseczce dokładnie ubić ze sobą 2 jajka.
2 ząbki czosnku drobno posiekać.
Drobno posiekać garść szczypiorku.
Do miski dodać startą dynię, 1/3 szklanki mąki, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 ubite ze sobą jajka, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonej szałwii, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie ze sobą wymieszać.
Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
Z przygotowanego ciasta dyniowego formować placuszki i układać na patelni.
Smażyć do momentu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia z obu stron.
Tak przygotowane pięknie podpieczone i chrupiące placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać jako oddzielne danie z dodatkiem śmietany lub ulubionego sosu, posypane garścią drobno posiekanego szczypiorku lub też jako warzywny dodatek do dania mięsnego.
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (1)