Placki z dyni piżmowej

Placki z dyni piżmowej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pełne smaku, chrupiące i proste do przygotowania placuszki z dyni piżmowej, które mogą stanowić nie tylko pyszny warzywny dodatek do każdego dania mięsnego, ale także same być daniem głównym.

Składniki

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 duże jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej szałwii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść świeżego szczypiorku
  • śmietana lub ulubiony sos (do podania)

Przygotowanie

  1. Dynię piżmową obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    W miseczce dokładnie ubić ze sobą 2 jajka.
    2 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Drobno posiekać garść szczypiorku.

  2. Do miski dodać startą dynię, 1/3 szklanki mąki, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 ubite ze sobą jajka, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonej szałwii, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie ze sobą wymieszać.

  3. Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Z przygotowanego ciasta dyniowego formować placuszki i układać na patelni.
    Smażyć do momentu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia z obu stron.

  4. Tak przygotowane pięknie podpieczone i chrupiące placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.
    Podawać jako oddzielne danie z dodatkiem śmietany lub ulubionego sosu, posypane garścią drobno posiekanego szczypiorku lub też jako warzywny dodatek do dania mięsnego.


    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 29 listopada 2020
Super :) Kradnę przepis, bo dyń ci u nas dostatek ;)
Składniki
  • 1 dynia piżmowa
  • 2 duże jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej szałwii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść świeżego szczypiorku
  • śmietana lub ulubiony sos (do podania)
Składniki