Placki z cukinii z serem feta

Placki z cukinii z serem feta
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Placki z tartej cukinii i sera feta na mące kukurydzianej. Takie placuszki mają bardzo ładny kolor dzięki mące kukurydzianej i ciekawy smak za sprawą sera feta. Do tego są fajnie chrupiące z wierzchu. Z powodzeniem można je zaserwować na obiad, podwieczorek czy kolację.

Składniki

  • ok. 200g cukinii po obraniu
  • ok. 70g sera feta
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. W składnikach podałam, że do placków potrzeba ok. 200g cukinii takiej już po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z nasion. Można jednak użyć młodej cukinii i zetrzeć ją w całości bez obierania.
    Przygotowaną cukinię starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinii nie odciskałam z soku, ale jak ktoś woli można ją posolić i odstawić aby sok puściła. Ser feta również starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do cukinii. Wbiłam jajko i wsypałam 3 łyżki mąki kukurydzianej (takie z czubkiem). Wszystko wymieszałam łyżką aby składniki się ze sobą połączyły. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i łyżką wykładałam porcje ciasta tworząc płaskie placuszki. Placki smażyłam z każdej strony na złoty kolor i zdejmowałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I właściwie placki są gotowe do jedzenia. Można je dodatkowo podać z solą, twarożkiem, śmietaną, jogurtem, z pomidorem czy innymi dodatkami, w zależności od gustu.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 02 lutego 2020
Apetyczne placuszki:) Świetne połączenie cukinii i słonawej fety:)
WanilioweImprowizacje 03 lutego 2020
:-)
Składniki
  • ok. 200g cukinii po obraniu
  • ok. 70g sera feta
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
Składniki