placki z cukinii z miętą

placki z cukinii z miętą
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: disgust
pomysł na wykorzystanie cukinii, pieczona razem z serem nabiera pysznego smaku i oryginalnego aromatu dzięki listkom mięty, na dodatek robi się je błyskawicznie :) przepis znaleziony na wyrwanej kartce z jakiegoś starego numeru gazety Tina

Składniki

  • cukinia, 40 dag
  • jajko, 1
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • żółty ser ( starty), 5 łyżek
  • posiekana świeża mięta, 1 łyżka
  • pieprz sól

Przygotowanie

  1. cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. posolić i odstawić na 10 minut żeby puściła sok.

  2. odciśnięty miąższ cukinii wymieszać z startym żółtym serem, bułką tartą, miętą, i jajkiem, doprawić pieprzem.

  3. w oryginalnym przepisie smaży się niewielkie placuszki na oleju. Dla mnie było to zbyt tłuste więc rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i wyłożyłam ciasto cukiniowe na blasze w piekarniku. Ustawiłam termoobieg ( pieczenie góra dół) i piekłam przez 15 minut do uzyskania złotego koloru i chrupiących brzegów. Blaszkę nasmarowałam oliwą.

  4. Placuszki najlepiej smakują z sałatka z pomidorków : 3 pomidory i 1 małą cebulę pokroić i wymieszać, doprawić łyżką oliwy i octu utartymi z solą i pieprzem. Kiedy wszystko jest już na talerzach do pełni smaku wystarczy jeszcze tylko łyżka gęstego jogurtu naturalnego.

  5. smacznego

Składniki
  • cukinia, 40 dag
  • jajko, 1
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • żółty ser ( starty), 5 łyżek
  • posiekana świeża mięta, 1 łyżka
  • pieprz sól
Składniki