Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon cukiniowy trwa, placki z cukini to danie bardzo popularne i często robione w tym okresie. Każdy ma swój przepis na to danie, a ja polecam mój, w którym wykorzystuję pomidory suszone w oleju.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Cukinie obieram, dryluję pestki i ścieram na tarce lub w robocie na grubych oczkach.
Przekładam startą masę do miski i posypuję całość solą. Warto to zrobić, ponieważ cukinia posiada dużo wody a sól powoduje, że masa cukini pozbywa się wody.
Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jak masa cukiniowa pozbędzie się wody, to dodajemy pokrojone pomidory i doprawiamy pieprzem.
Do całości dodajemy całe jajko oraz mąkę, tyle by masa była gęsta. Na rozgrzany olej kładziemy przygotowaną masę cukiniową i smażymy placki do zarumienienia z obu stron.
I tak oto mamy zwykłe placki z cukini o niezwykłym smaku pomidorowym. Bardzo polecam, a jak spróbujecie to innych nie będziecie chcieli jeść. Smacznego.