Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukini z pieczarkami i koperkiem to bardzo prosty przepis na doskonałe danie. Świetne zarówno jako dodatek jak i samodzielne danie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Cukinie umyć, odkroić piętki i przekroić wzdłóż na połowy. Łyżką wydrążyć miękkie gniazna nasienne, aby pozostał sam soczysty miąższ. Następnie cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach do większej miski - ja wykorzystałem elektryczną maszynkę do mielenia z nakładką do tarcia. Następnie startą cukinię osolić, dokładnie wymieszać i odczekać aż zmięknie i puści sok. Po około 15 minutach odlać powstały sok i dodatkowo odcisnąć cukinię. Pieczarki obrać, umyć i również zetrzeć na dużych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę (nie trzeć na tarce z pozostałymi składnikami, gdyż tarcie zmasakruje nam cebulę, która puści sok i zbyt rozwodni nam ciasto).
Do miski z cukinią dodajemy wiórka pieczarek, cebulę w kostce, mąkę oraz wbijamy jaja.
Na tym etapie dodajemy również posiekany koperek (niezbyt drobno, ja pokroiłem pęczek jednokrotnie, bez siekania!), oraz pozostałe przyprawy - jalapeno, oregano i czosnek niedźwiedzi.
Całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę, aby wszystkie frakcje równomiernie się połączyły i stanowiły dość rzadką całość.
Średniej wielkości placuszki formujemy w dłoni i wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodatkowo spłaszczamy na patelni formując cienki placek. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, po czym wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju.
Gotowe placuszki serwujemy na gorąco z łyżką schłodzonego jogurtu naturalnego. Są wyśmienite!