Placki z cukini

Placki z cukini
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kameron
Placki z cukini z pieczarkami i koperkiem to bardzo prosty przepis na doskonałe danie. Świetne zarówno jako dodatek jak i samodzielne danie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć, odkroić piętki i przekroić wzdłóż na połowy. Łyżką wydrążyć miękkie gniazna nasienne, aby pozostał sam soczysty miąższ. Następnie cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach do większej miski - ja wykorzystałem elektryczną maszynkę do mielenia z nakładką do tarcia. Następnie startą cukinię osolić, dokładnie wymieszać i odczekać aż zmięknie i puści sok. Po około 15 minutach odlać powstały sok i dodatkowo odcisnąć cukinię. Pieczarki obrać, umyć i również zetrzeć na dużych oczkach.

  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę (nie trzeć na tarce z pozostałymi składnikami, gdyż tarcie zmasakruje nam cebulę, która puści sok i zbyt rozwodni nam ciasto).

  3. Do miski z cukinią dodajemy wiórka pieczarek, cebulę w kostce, mąkę oraz wbijamy jaja.

  4. Na tym etapie dodajemy również posiekany koperek (niezbyt drobno, ja pokroiłem pęczek jednokrotnie, bez siekania!), oraz pozostałe przyprawy - jalapeno, oregano i czosnek niedźwiedzi.

  5. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę, aby wszystkie frakcje równomiernie się połączyły i stanowiły dość rzadką całość.

  6. Średniej wielkości placuszki formujemy w dłoni i wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodatkowo spłaszczamy na patelni formując cienki placek. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, po czym wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju.

  7. Gotowe placuszki serwujemy na gorąco z łyżką schłodzonego jogurtu naturalnego. Są wyśmienite!

Komentarze do przepisu (1)

ika77 05 czerwca 2016
Z pieczarkami nie jadłam, ale na pewno zrobię bo muszą być pyszne.
Składniki
Składniki