Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki wawelskie w przeciwieństwie do placów ziemniaczanych przygotowujemy z ugotowanej kaszy jęczmiennej. Dla podkręcenia smaku do ciasta dodajemy starty, żółty ser i mix aromatycznych przypraw. Placki wawerskie podane z sosem sprawdzą się na przystawkę lub ciepłą przekąskę. Świetnie komponują się z duszonym lub pieczonym mięsem.
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 262
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 22
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 262
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 22
Składniki
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.
Ugotowaną kaszę jęczmienną przełóż do miski. Wbij jedno całe jajko. Wsyp mąkę. Wlej mleko. Dodaj podsmażoną cebulkę i starty żółty ser. Ciasto na placki wawelskie dopraw słodką papryką, chili, solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Placki wawelskie smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Placki wawelskie podawaj z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.