Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki serowe z jabłkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem i 150 ml ciepłej wody. Odstaw na 10 minut. Mąkę wymieszaj z kaszką i 1/2 łyżeczki soli. Wlej 150 ml ciepłej wody oraz przygotowany zaczyn drożdżowy.
Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej. Ciasto przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Śmietanę przypraw do smaku solą i pieprzem. Cebulę obierz i razem z oczyszczonymi jabłkami pokrój na cienkie cząstki.
Ser zetrzyj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na 4 placki na stolnicy oprószonej mąką. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
Każdy placek posmaruj śmietaną. Obłóż cząstkami cebuli i jabłek. Posyp serem i posiekanym tymiankiem. Piecz ok. 15 minut w temp. 225 st. Skrop miodem.
Znakomicie smakują także z gruszkami lub morelami
ok. 90 min
porcja zawiera ok. 1210 kcal
Ok. 3,20 zł za porcjęŹródło: Tina