Placki harynkowe

Przepis dnia 2014-12-12
Placki harynkowe
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kiedyś dziwnie kojarzyło mnie się łączenie oczywistych smaków ze skrajnymi. Takie miałem odczucie przygotowując kiedyś karminadle ze śledziami. Tym razem sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg filetów śledziowych
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebula
  • jajko
  • mąka (ilość zależna od typu ziemniaków)
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.

  2. W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 11 grudnia 2014
Cudne i smaczne placuszki :)
Konto usunięte 11 grudnia 2014
Musi być bardzo ciekawy smak.
BEATA1978 11 grudnia 2014
Ciekawe połączenie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg filetów śledziowych
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebula
  • jajko
  • mąka (ilość zależna od typu ziemniaków)
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
Składniki