Placki bacy

Placki bacy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, boczkiem i żurawiną.

Składniki

  • Placki:
  • Ziemniak duży - 4szt
  • Cebula średnia - 1szt
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna
  • Pieprz, sól
  • Olej do smażenia
  • Dodatki:
  • Boczek surowy wędzony (słupki) - 100g
  • Oscypek - 1 większy
  • Żurawina w słoiku - 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i trzemy. Można to robić na tarce, ja wykorzystuję sokowirówkę - do miąższu ziemniaczanego dodaję połowę "soku" z ziemniaków wraz ze skrobią. Dodajemy jajko, cebulę skrojoną w drobną kostkę, sól, pieprz oraz mąkę. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i ilości wody w nich - u mnie wystarczyły 4 łyżki.

    Placki smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumienią.


    Na drugiej patelni przygotowujemy dodatki. Najpierw smażymy boczek. Kiedy wycieknie z niego tłuszcz, dodajemy plasterki oscypka i przesmażamy je z obu stron.

    Usmażonego placka smarujemy żurawiną, posypujemy boczkiem i układamy na nim oscypka. Można podawać z kwaśną śmietaną.

Składniki
  • Placki:
  • Ziemniak duży - 4szt
  • Cebula średnia - 1szt
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna
  • Pieprz, sól
  • Olej do smażenia
  • Dodatki:
  • Boczek surowy wędzony (słupki) - 100g
  • Oscypek - 1 większy
  • Żurawina w słoiku - 4 łyżki
Składniki