Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z masą kartoflaną"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 998
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1104
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11349
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 998
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1104
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11349
Składniki
Utrzyj masło z mąką, wymieszaj z solą, cukrem, jajkiem, mlekiem. Uformuj kulę ciasta, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 min. Obierz ziemniaki, pokrój w plastry.
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Po chwili dodaj ziemniaki, zamieszaj, dopraw solą, pieprzem i duś przez 15 min. Pokrój boczek w kostkę i dodaj do ziemniaków. Zamieszaj, duś jeszcze 5 min, zdejmij z ognia.
1/3 ciasta rozwałkuj na 3 mm. Wyłóż nim dno natłuszczonej formy. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Wylej farsz na ciasto. Wymieszaj mleko z jajkiem i polej farsz.
Rozwałkuj resztę ciasta i zakryj farsz. Posmaruj ciasto żółtkiem i piecz (180°C) ok. 40 min. Gotowe ciasto wyjmij, lekko ostudź i podaj.Źródło: Świat kobiety