Placek po węgiersku

Placek po węgiersku
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Każdy lubi placki ziemniaczane, każdy lubi gulasz po węgiersku.........proponuję je połączyć :-) będzie zachwyceni.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • woreczek mrożonej fasolki szparagowej
  • 1/2 kg łopatki wołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku ( słodk ai ostra)
  • pietruszka zielona
  • bulion warzywny lub mięsny (ale nie drobiowy)
  • jkubek ogurtu typu greckiego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki oraz jedną cebulę obrać i zetrzeć na tarce.. Nadmiar wody należy odlać. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka rozmącić w osobnej misce, gdy nabiorą pulchności dodać do masy ziemniaczanej oraz 2 czubate łyżki mąki. Pół natki umyć i posiekać - wrzucić i wymieszać dokładnie wszystkie składniki

  2. Mięso umyć i dokładnie wysuszyć. Pokroić w kostkę1,5 na 1,5 cm, cebulę w drobną kostkę, paprykę paski długości zapałki. W garnku zaszklić cebulę następnie dodać mięso, zrumienić podlać bulionem dusić ok. 50 minut, po tym czasie dodać paprykę i mrożoną fasolkę szparagową. Podlać bulionem dusić do miękkości. W czasie przygotować na teflonowej patelni zrumienić na sucho 2 łyżki mąki na jasno beżowy kolor. Dolać zimnej wody energicznie mieszając trzepaczką by nie powstały grudki. Dodać do garnka z mięsem i warzywami, przyprawić solą pieprzem i papryką. Gotować na małym ogniu ok. 7 minut od czadu do czasu mieszając.

  3. Na patelni o średnicy. 30 cm rozgrzać olej, usmażyć placek obustronnie. Gotowy placek wykładamy na talerz a na środek dodajemy gulasz. Przykrywamy placek połówką na wierzchu wieńcząc jogurtowym kleksem. Posypać czerwoną słodką papryką i natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (5)

Wiolka81 24 stycznia 2011
To ja poproszę jednego:)Moje ulubione danie!!!Super!
kryska 24 stycznia 2011
moje ulubione danie ,ja do gulaszu dodaje pieczarki lub inne grzyby , bo je poprostu uwielbiam
wiola1100 25 stycznia 2011
pyszności
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • woreczek mrożonej fasolki szparagowej
  • 1/2 kg łopatki wołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku ( słodk ai ostra)
  • pietruszka zielona
  • bulion warzywny lub mięsny (ale nie drobiowy)
  • jkubek ogurtu typu greckiego
  • olej do smażenia
Składniki