Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek mięsno-kapuściany"
Polecam.
Odsłon: 429
Szybka i smaczna
Odsłon: 14855
Polecam.
Odsłon: 429
Szybka i smaczna
Odsłon: 14855
Składniki
Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryki rozciąć, usunąć pestki, strąki pokroić w paski. Karkówkę opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, zrumienić na nim mięso. Dodać kminek, paprykę i cebulę. Krótko razem podsmażyć.
Potem wymieszać z odciśniętą kapustą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusić pod przykryciem 15 minut na małym ogniu.
Drożdże wymieszać z mąką, odrobiną soli i oliwą. Wlać tyle ciepłej wody, żeby powstało elastyczne ciasto.
Dobrze je wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować. Wylepić nim spód i brzegi blachy.
Na cieście rozłożyć farsz z kapusty i mięsa. Polać sosem śmietanowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Piec 30-40 minut. Gotowy placek pokroić na kwadraty i posypać posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco