Pizza z tuńczykiem i mozzarellą

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszna, chrupiąca pizza z dużą ilością pysznych składników. Połączenie chrupiącego ciasta, tuńczyka, pomidorów, mozzarelli i świeżego oregano jest nie do odparcia.

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • Pozostałe składniki:
  • 2 puszki tuńczyka we własnym sosie
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 opakowania sera mozzarella

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski wrzucamy mąkę, a do niej dodajemy rozpuszczone drożdże, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na wielkość dużej blaszki. Cisto kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tuńczyka, pomidory i mozzarellę odcedzamy. Na ciasto wykładamy odcedzone pomidory.

  3. Na pomidory układamy odcedzonego tuńczyka. Na tuńczyku układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.

  4. Na wierzchu układamy gdzieniegdzie listki oregano.

  5. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Pizza po upieczeniu powinna być chrupiąca i mięć piękny złoty kolor. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

  8. ;-Dd

Komentarze do przepisu (20)

danielek 15 stycznia 2019
Uuu ;)
catha 15 stycznia 2019
Wygląda bajecznie, domowa pizza to zawsze świetny pomysł:)
babcitereskiciasta 15 stycznia 2019
Pycha, na pewno by mi smakowała.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • Pozostałe składniki:
  • 2 puszki tuńczyka we własnym sosie
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 opakowania sera mozzarella
Składniki