Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
genialna pizza ... nie trzeba dodatkowo reklamowac :-)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Świeże drożdże pokruszyć na kawałki, zalać 4 łyżkami ciepłej wody (bardzo ważne, by woda nie była ciepła, nie gorąca, bo drożdże nie przeżyją). Wymieszać do ich rozpuszczenia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i rozczyn drożdży, wymieszać, wlać resztę ciepłej wody. Wymieszać i zagnieść ciasto do momentu aż będzie sprężyste (ok. 3 min.) Ciasto w misce przykryć sciereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na dużą blachę od piekarnika, posmarowaną lekko tłuszczem. Boki pizzy powinny byc grubsze niż środek.
Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i piec ok. 15 min. w temp. 220 stopni z termoobiegiem (240 stopni bez termoobiegu). Przed podaniem pizzy należy ułożyć na niej plastry szynki i rukolę
Smacznego :-)