Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza z salami na drożdżowym cieście"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 492
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 492
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Drożdże zalej mlekiem, dodaj cukier i wymieszaj. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, drożdże z mlekiem, olej i dużą szczyptę soli. Wymieszaj rękami, po czym zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj kulę ciasta oliwą, włóż do miski i przykryj. Odstaw na przynajmniej dwie godziny.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Rozwałkuj ciasto i ułóż na posmarowanej oliwą blasze. Zostaw na 10 mi- nut, po czym posmaruj przecierem pomidorowym. Na wierzchu rozłóż plasterki salami i połówki pomidorów.
Piecz 30 minut. Na 5 minut przed końcem rozłóż na pizzy kawałki mozzarelli (jeśli ser będzie się piekł za długo, zrobi się twardy). Podaj posypaną czarnym pieprzem i listkami bazylii.Źródło: Olivia