Pizza z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

Pizza z gruszką, szynką parmeńską i rukolą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Sprawdzony przepis na pyszną pizzę na biały sosie, trochę inna niż standard, ale zaręczam smakiem:-) Z poniższego przepisu zrobicie trzy pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm lub dwie na grubym cieście.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450 (ja robię również z typu 0)
  • 30 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1-2 gruszki
  • 100-120 g szynki parmeńskiej lub innej surowej wędzonej
  • 100 g sera pleśniowego
  • 200 g tartego żółtego sera
  • rukola do posypania
  • Sos czosnkowy:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa majonezu (u mnie kielecki)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:

    Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę. Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Ciasto sobie rośnie, a ja w tym czasie przygotowuję sos czosnkowy.

  2. Sos czosnkowy:

    Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewam duży kubek jogurtu, do tego dodaję majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru.

  3. Ciasto po wyrośnięciu kroję na 3 porcje. Po kolei biorę każdą porcję, wałkuję na koło o średnicy ok. 30 cm . Przekładam na specjalną podziurkowaną okrągłą blachę do pieczenia pizzy. Następnie smaruję sosem czosnkowym, układam szynkę, następnie pokrojoną w plasterki gruszkę, posypuję pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym, a na koniec całość posypuję tartym serem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni (termoobieg) i piekę ok. 8-10 minut, patrząc, żeby się nie przypaliła. Po wyjęciu kroję na trójkąty i posypuję rukolą.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 27 kwietnia
Wspaniała, i te dodatki :)
gotowaniepomojemu 27 kwietnia
Dziękuję :-)
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 450 (ja robię również z typu 0)
  • 30 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1-2 gruszki
  • 100-120 g szynki parmeńskiej lub innej surowej wędzonej
  • 100 g sera pleśniowego
  • 200 g tartego żółtego sera
  • rukola do posypania
  • Sos czosnkowy:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa majonezu (u mnie kielecki)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru
Składniki