Pizza XXL

Pizza XXL
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tym razem pizzę zrobiłam z warzywami na patelnię. Pizza dzięki nim nabrała fajnego smaku i ładnie kolorowo wyglądała. Zrobiłam ją bez pieczarek i dałam swojską wędzoną szynkę i cienką swojską kiełbaskę czosnkową. Pizza dzięki nim również nabrała fajnego smaczku.

Składniki

  • Ciasto:
  • ok. 40g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1szkl. ciepłego mleka
  • ok. 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • Sos:
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4-5 łyżek ketchupu pikantnego
  • zioła prowansalskie
  • Dodatki:
  • ok. 300g sera żółtego wędzonego np. Radamer
  • ok. 2 garście mrożonych warzyw na patelnię (kukurydza, papryka, brokuły, cebula)
  • kilka plasterków swojskiej wędzonej szynki/schabu
  • kawałek cienkiej kiełbasy swojskiej czosnkowej

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pizzy należy rozpocząć oczywiście od zrobienia ciasta. Aby zrobić dobre puszyste ciasto drożdżowe najpierw przygotowuje się zaczyn. tak też uczyniłam i ja. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Zalałam to wszystko ciepłym mlekiem i wymieszałam tak aby nie było grudek. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut aby zaczął pracować. Warzywa wrzuciłam na patelnie i przesmażyłam na łyżce oleju aż zrobiły się miękkie. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam do niej sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrobiłam rękami na jednolite elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na blaszkę i rozwałkowałam je dopasowując do kształtu blachy.
    Przecier pomidorowy wymieszałam z ketchupem i tak przygotowanym sosem posmarowałam równo ciasto i po wierzchu posypałam je roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Na sosie poukładałam usmażone warzywa. Ser żółty wędzony starłam na tarce na małych oczkach i posypałam nim równomiernie pizzę. Wędlinę pokroiłam na małe kawałki i poukładałam na serze. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni i wstawiłam pizzę. Piekłam ją ok. 10-15 minut aż brzegi się dobrze przyrumieniły.

Składniki
  • Ciasto:
  • ok. 40g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1szkl. ciepłego mleka
  • ok. 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • Sos:
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4-5 łyżek ketchupu pikantnego
  • zioła prowansalskie
  • Dodatki:
  • ok. 300g sera żółtego wędzonego np. Radamer
  • ok. 2 garście mrożonych warzyw na patelnię (kukurydza, papryka, brokuły, cebula)
  • kilka plasterków swojskiej wędzonej szynki/schabu
  • kawałek cienkiej kiełbasy swojskiej czosnkowej
Składniki