Mleko podgrzewamy - ma być ciepłe a nie gorące! Dodajemy drożdże i cukier , mieszamy dosypujemy kilka łyżek tworząc zacier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.
Do wyrośniętej masy dosypujemy resztę maki i sól oraz dolewamy olej i wodę. Mieszamy i ugniatamy ciasto . Ma być miękkie. jeżeli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody, jeżeli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Wyrobione miękkie ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia , 30 minut powinno wystarczyć.
W między czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przegotowana wodą, dosypujemy przyprawy. Czosnek rozgniatamy w moździerzu, jeżeli takowego nie mamy ciachamy czosnek na deseczce z szczyptą soli. Dodajemy do sosu. Jeżeli wydaje się nam że sos jest zbyt kwaśny możemy go jeszcze odrobinkę pocukrować .
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, pieczarki , cebulę i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy, smarujemy sosem pomidorowym , układamy pieczarki, kiełbasę, cebulę i ser. Pieczemy w piekarniku 10 minut.
Smacznego!