Pizza obiadowa

Pizza obiadowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Duża blacha puszystej pizzy z ulubionymi dodatkami. To ona zastąpiła u mnie tradycyjne danie . Ciasto, które zawsze się udaje i dodatki , które uwielbiamy . To proste.

Składniki

  • Ciasto : * 1/4 kostki świeżych drożdży * 300 g mąki pszennej * Szczypta soli
  • * 2 łyżeczki cukru * Plasterek margaryny około 2 cm
  • * Około pół szklanki letniego mleka * 1 jajko
  • Farsz: * 300 g pieczarek * 2 średnie cebule
  • * 30/40 dkg ulubionej szynki * Sól i pieprz mielony * Olej
  • Baza pomidorowa. * 1 puszka pomidorów bez skórki i drobno pokrojonych
  • * Bazylia , oregano * Cukier * Duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
  • Ulubione dodatki: Ja dałam oliwki, ogórki kiszone, pomidora , jalapeno
  • Ser do starcia około 30 dkg

Przygotowanie

  1. Zaczyn z drożdży.

    Drożdże wkładam do wysokiego kubka , dodaję 1 łyżeczkę cukru , około 1 łyżki mąki i ciepłym mlekiem rozrabiam na jednolitą masę , taką żeby swobodnie spływała po łyżce.Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam aż urośnie cały kubek.

    Ciasto.

    Mąkę wsypuję do miski . Dodaję jajko , cukier , szczyptę soli , wyrośnięte drożdże , dodaję rozpuszczoną przestudzoną margarynę i podlewając ciepłym mlekiem wyrabiam jednolite ciasto (około 10 minut) . ciasto nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje to podsypujemy mąką.

    Wyrobione ciasto przykrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość.

    Farsz:

    Na patelni na rozgrzanym oleju podduszam obrane i pokrojone w płatki plasterki , cebulę pokrojoną w ćwierć plastry oraz szynkę pokrojoną w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem.

    Sos.

    Pomidory z puszki przekładam do garnka , dodaję około 1 łyżki bazyli i około 2 łyżeczek oregano oraz pokrojony w kostkę duży ząbek czosnku. Doprawiam cukrem do smaku. Gotuję na małym ogniu do lekkiego zredukowania sosu.

    Blachę wykładam papierem do pieczenia.

    Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiam i wykładam na przygotowaną blaszkę. Podpiekam 15 minut na 180 stopni.

  2. Ciasto wyjmuję

    Smaruję pomidorową bazą , kładę pieczarki z cebulą i szynką.

    Następnie układam ulubione dodatki.

    Na moim zdjęciu widać, że ile ludzi tyle smaków :)

    Całość posypuję serem i zapiekam 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 27 stycznia 2021
4 w 1, takie pizze to ja lubię. Pychotka :)
Malgoskawkuchni 28 stycznia 2021
Każdy wedle własnego upodobania :) :)
Nevermore 28 stycznia 2021
Dokładnie o to chodzi i nikt w domu nie marudzi :)
Składniki
  • Ciasto : * 1/4 kostki świeżych drożdży * 300 g mąki pszennej * Szczypta soli
  • * 2 łyżeczki cukru * Plasterek margaryny około 2 cm
  • * Około pół szklanki letniego mleka * 1 jajko
  • Farsz: * 300 g pieczarek * 2 średnie cebule
  • * 30/40 dkg ulubionej szynki * Sól i pieprz mielony * Olej
  • Baza pomidorowa. * 1 puszka pomidorów bez skórki i drobno pokrojonych
  • * Bazylia , oregano * Cukier * Duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
  • Ulubione dodatki: Ja dałam oliwki, ogórki kiszone, pomidora , jalapeno
  • Ser do starcia około 30 dkg
Składniki