Pizza na cieście z kaszą gryczaną

Pizza na cieście z kaszą gryczaną
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoprawioneF
Eksperymentując z ciastem na tę pizze, nie spodziewałyśmy się że będzie aż tak puszysta i delikatna :) Od dziś jest to nasza PIZZA IDEALNA!

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę (pełnoziarnistej nie przesiewamy), dodać ugotowaną w osolonej wodzie kaszę gryczaną, drożdże, oliwę sól i cukier. Następnie stopniowo dolewać wodę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.

  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysmarowaną olejem blachę, uformować pizze i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 min.

  3. Pieczarki obrać i obgotować przez ok 5 min. w osolonej wodzie po czym pokroić na mniejsze kawałki, szynkę pokroić w niezbyt grube plastry, a cebulę w piórka.

  4. Kiedy ciasto będzie już gotowe, posmarować koncentratem, posypać przyprawami i układać kolejno: szynka, pieczarki, cebula i mozzarella pokrojona w plastry. Piec ok 40 min w temp. 200C

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 12 lutego 2013
Ja myślałam że mnie już nic nie zdziwi a tu proszę przepis na pizzę z dodatkiem kaszy gryczanej. Musi mieć... Czytaj całość »
Ja myślałam że mnie już nic nie zdziwi a tu proszę przepis na pizzę z dodatkiem kaszy gryczanej. Musi mieć zapewne zupełnie inny smak dzięki dodatkowi kaszy. Fajne:-)))
awepa 12 lutego 2013
Ciekawy pomysł :-) uwielbiam pizzę, ale takiej jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować, do ulubionych :-)
DoprawioneF 13 lutego 2013
Szczerze polecam :) Smak kaszy jest praktycznie niewyczuwalny... za to ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie... Czytaj całość »
Szczerze polecam :) Smak kaszy jest praktycznie niewyczuwalny... za to ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie :) A przy tym pizza zyskuje na wartości odżywczej i traci na kaloryczności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki