Ciasto: do kubka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, sól, cukier i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy olej i mieszamy ok. 3-4 min. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy najpierw łyżką a następnie wyrabiamy dłonią. Gdy ciasto przestanie kleić się do dłoni odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Sos: pomidory /wybieramy dojrzałe ale bardzo mięsiste, tak żeby miały dużo miąższu a mało soku, ewentualnie sok odlewamy/przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy i blendujemy. Do pomidorów dodajemy koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blaszkę i smarujemy przygotowanym sosem.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Na pizzy rozkładamy pieczarki, na nich paprykę i całość posypujemy startym serem żółtym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok 20 min.
Komentarze do przepisu (12)
*Przejdziesz do wersji klasycznej