Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiadomo, że łatwiej, szybciej i wygodniej jest pizzę zamówić ale taka domowa ma również wiele zalet. Możesz ją przygotować z pomocą najbliższych z dodatkami jakie lubicie i najważniejsze: wiesz co jesz:) Jednocześnie możesz wykorzystać wszystkie produkty, które masz pod ręką lub zalegają w Twojej lodówce. No i ten aromat pieczonej pizzy rozchodzący się po całym domu:)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 11
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7959
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 20
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 547
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 11
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7959
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 20
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 547
Składniki
Pieczarki oczyszczamy, kroimy, podsmażamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Cukinie obieramy, kroimy w plasterki, oprószamy solą i odstawiamy na 15 min. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy ciasto: drożdże rozcieramy z dodatkiem cukru, dodajemy lekko ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min by zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy do czasu aż przestanie się kleić do dłoni - ok. 20 min. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 40-50 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej formie. Ciasto smarujemy sosem powstałym z koncentratu pomidorowego wymieszanego z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Następnie układamy osuszone plastry cukinii, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w plastry kiełbasę salami.
Na wierzchu układamy podsmażone pieczarki i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-230 stopni C i pieczemy ok. 25 min. Możemy podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.