Pizza (ciasto) alla Napoletana

Przepis dnia 2008-08-31
Pizza (ciasto) alla Napoletana
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pierro
Oryginalny przepis na tradycyjną pizzę neapolitańską !!! - tzn. na wysokim cieście.

Składniki

  • mąka (typ 0), 1 kg
  • drożdże, 50 gr
  • mleko, 200 gr
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1 płaska łyżka
  • oliwa extravergine, 50 gr
  • woda ciepła, 350 gr

Przygotowanie

  1. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodać tyle mąki, aby otrzymać rozczyn o konsystencji płynnej i jednorodnej. Przykryć i odstawić na 30 minut.

  2. Wyłożyć mąkę na stolnicę, dodać pozostałe składniki i rozczyn. Wyrabiać ciasto do chwili aż stanie się miękkie, elastyczne i nie będzie przywierało do stolnicy.

  3. Przełożyć ciasto do wysokiej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

  4. Wyrabiać przez chwilę ciasto, aż mniejszy swoją objętość, uformować jedną lub dwie pizze i przełożyć na posmarowaną oliwą formę.

  5. Na ciasto wyłożyć dodatki wedle upodobania.

  6. Pizzę włożyć do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 250 stopni przez 20 - 25 minut. Smacznego !!!

Składniki
  • mąka (typ 0), 1 kg
  • drożdże, 50 gr
  • mleko, 200 gr
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1 płaska łyżka
  • oliwa extravergine, 50 gr
  • woda ciepła, 350 gr
Składniki