pizza bianca

pizza bianca
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Biała pizza z karczochami, mozzarellą i parmezanem

Składniki

  • mąka pszenna typ 00 - 240 g
  • ciepła woda - 120 ml
  • drożdże instant - 4 g
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • karczochy marynowane w oliwie - 120 g
  • mozzarella - 125 g
  • parmezan w płatkach - 60 g
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać wodę i sól, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, oprószyć mąką i przełożyć do miski. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny.

  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do karczochów, wymieszać. Mozzarellę porwać na kawałki.

  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować, przełożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.

  4. Ciasto lekko skropić oliwą (tą w której marynowane były karczochy), posypać oregano. Na wierzchu ułożyć kawałki karczochów i mozzarelli oraz płatki parmezanu.

  5. Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Gotową pizzę posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 07 kwietnia
Pyszotka:)
SprytnaChochla 09 kwietnia
Super, świetne dodatki!
agafia 10 kwietnia
dziękuję
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna typ 00 - 240 g
  • ciepła woda - 120 ml
  • drożdże instant - 4 g
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • karczochy marynowane w oliwie - 120 g
  • mozzarella - 125 g
  • parmezan w płatkach - 60 g
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • pieprz
Składniki