Pizza a la Agnieszka

Pizza a la Agnieszka
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agulam22
Łatwy w wykonaniu przepis.Dodatki każdy dobiera sam,ja podaję moje ulubione!

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka pszenna, 500g
  • drożdże suszone, 1 saszetka
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • dodatki
  • ketchup lus sos pomidorowy, wedle uznania
  • cebula, 1/2 szt
  • pomidor, 1/2 szt
  • ogórke konserwowy, 1 szt
  • ser żółty, 150g
  • ceinka kiełbasa lub frankfurterki, 100g
  • pieczarki, 5 szt

Przygotowanie

  1. Ciasto: drożdże wymieszać z 50ml wody i zostawić do wyrośnięcia( dla lepszego efekty polecam dodać odrobinę cukru )mąkę przesiać przez sito i dodać do niej sól. Gotowe drożdże wlać do mąki i wyrabiać ciasto,gdy jest gładkie dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrobić na gładko. Pozostawić do wyrośnięcia( im dłużej tym lepsze ciasto- ja zostawiłam na ok 3h). Cisto po wyrośnięciu należy zbić i formować( można nawet rozwałkować) na pizze o ulubionej grubości. Dodatki: Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki,delikatnie przesmażyć na 1 łyżeczce oleju.Inne składniki pokroić w plasterki nie za grube a cebulę w piórka.Ser zetrzeć na grubych oczkach. Przygotowane i uformowane ciasto smarujemy ketchupem ( lub sosem pomidorowym), układamy kiełbasę i posypujemy serem żółtym,na to układamy resztę ulubionych dodatków. Pieczemy w 250st ok 20-25min na złoty kolor. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

Dorato 01 lutego 2013
a
Składniki
  • CIASTO
  • Mąka pszenna, 500g
  • drożdże suszone, 1 saszetka
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • dodatki
  • ketchup lus sos pomidorowy, wedle uznania
  • cebula, 1/2 szt
  • pomidor, 1/2 szt
  • ogórke konserwowy, 1 szt
  • ser żółty, 150g
  • ceinka kiełbasa lub frankfurterki, 100g
  • pieczarki, 5 szt
Składniki