WYKONANIE CIASTA: mąkę wymieszać z drożdżami,solą,cukrem i ziołami następnie wlać wodę i wyrobić ciasto,gdyby było za ciężkie należy dodać jeszcze trochę wody,lub gdy za rzadkie dodać trochę więcej mąki ,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut DODATKI:papryki oczyścić,umyć i pokroić w paseczki i podsmażyć na łyżce oleju delikatnie posolić,pieczarki umyć i pokroić wedle uznania i przesmażyć z cebula pokrojona w kostkę,frankfurterki pokroić w plasterki,ser zetrzeć na tarle. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy je na części i dajemy na blaszkę wysmarowana delikatnie olejem,następnie ciasto smarujemy ketchupem i nakładamy po kolei :ser żółty,pieczarki,frankfurterki i paprykę. Czynności te powtarzamy aż do wykończenia całości ciasta Ja robię zawsze ok 4 blaszki o długości 30cm/20cm. Każdą pizze piec ok 30 minut w temperaturze ok 200st.
Komentarze do przepisu (5)
I nie trzeba czekac 40min. aby... Czytaj całość »
I nie trzeba czekac 40min. aby ciasto wyrosło.
Ono zawiera drożdże wiec już w piekarniku zacznie sie ładnie podnosic.
No i oczywiscie nie piecze sie 30 min.
Gdybym ja tak piekla to wyciagnelabym osmalonego suchara :))
Spróbuj dodac na ciasto ketchup do pizzy oraz przyprawe do niej, zmieni to zupełnie smak.
*Przejdziesz do wersji klasycznej