Pizza

Pizza
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agulam22
Smaczna ,łatwa w zrobieniu. :)

Składniki

Przygotowanie

  1. WYKONANIE CIASTA: mąkę wymieszać z drożdżami,solą,cukrem i ziołami następnie wlać wodę i wyrobić ciasto,gdyby było za ciężkie należy dodać jeszcze trochę wody,lub gdy za rzadkie dodać trochę więcej mąki ,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut DODATKI:papryki oczyścić,umyć i pokroić w paseczki i podsmażyć na łyżce oleju delikatnie posolić,pieczarki umyć i pokroić wedle uznania i przesmażyć z cebula pokrojona w kostkę,frankfurterki pokroić w plasterki,ser zetrzeć na tarle. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy je na części i dajemy na blaszkę wysmarowana delikatnie olejem,następnie ciasto smarujemy ketchupem i nakładamy po kolei :ser żółty,pieczarki,frankfurterki i paprykę. Czynności te powtarzamy aż do wykończenia całości ciasta Ja robię zawsze ok 4 blaszki o długości 30cm/20cm. Każdą pizze piec ok 30 minut w temperaturze ok 200st.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 20 sierpnia 2009
Na temat pizzy można wiele mówić, ale najważniejsze jest to, że nie jest to placek. Pizzy nie qolno piec tak... Czytaj całość »
Na temat pizzy można wiele mówić, ale najważniejsze jest to, że nie jest to placek. Pizzy nie qolno piec tak długo i w tak niskiej temperaturze. Sos z ketchupu to też nie jest to, ale jeśli ktoś nie ma czasu... Jak pisałem pizzę piecze się w o wiele wyższej temperaturze i nie trzeba wówczas podsmażać pieczarek czy cebuli. Pozdrawiam i proponuję pieć 9 minut w temperaturze 300 stopni.
inna 21 sierpnia 2009
Oczywiscie że nie podsmaza sie pieczarek oraz cebuli a juz napewno NIE PAPRYKE.
I nie trzeba czekac 40min. aby... Czytaj całość »
Oczywiscie że nie podsmaza sie pieczarek oraz cebuli a juz napewno NIE PAPRYKE.
I nie trzeba czekac 40min. aby ciasto wyrosło.
Ono zawiera drożdże wiec już w piekarniku zacznie sie ładnie podnosic.
No i oczywiscie nie piecze sie 30 min.
Gdybym ja tak piekla to wyciagnelabym osmalonego suchara :))
Spróbuj dodac na ciasto ketchup do pizzy oraz przyprawe do niej, zmieni to zupełnie smak.
agulam22 21 sierpnia 2009
Niestety mój piekarnik nie ma możliwości do nagrzania się do 300st tylko do 220.Każdy lubi pizze zupełnie... Czytaj całość »
Niestety mój piekarnik nie ma możliwości do nagrzania się do 300st tylko do 220.Każdy lubi pizze zupełnie inną.Ja wszystko wcześnie podsmażam żeby moja mała córeczka mogła ją także zjeść.Lubię ciasto dobrze wyrośnięte dlatego czekam aż wyrośnie i dopiero formuję pizzę.Ale w kuchni wszystkie chwyty dozwolone,następnym razem spróbuję pizze włożyć do piekarnika bez czekania aż cisto wyrośnie.Ketchupu do pizzy nie lubię ale czasem używam przyprawy do pizzy.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki