Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piwne naleśniki"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 141
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 182
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 141
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 182
Składniki
Do miski wbij jajko, dodaj przesianą mąkę, mleko, piwo, olej oraz sól. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Powinno mieć ono konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadkie – dodaj więcej mąki a jeśli za gęste – więcej mleka. Ciasto odstaw na około 15 min.
Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto, rozprowadzając je kolistym ruchem po całej patelni. Smaż do momentu aż pojawią się pęcherzyki. Naleśnik przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
Szynkę pokrój w paski. Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć szynkę, smaż ok. 3 min. Dodaj cukinię, mieszając smaż ok. 5 min. Następnie dodaj mascarpone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 3-5 min.
Patelnię zestaw z ognia, dodaj żółty ser oraz posiekany szczypiorek, wymieszaj. Naleśniki posmaruj przygotowanym nadzieniem, zwiń w ruloniki.
45 minut. Sztuka: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie