Pilaw z warzywami

Przepis dnia 2014-09-13
Pilaw z warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: patusia5
Pilaw to potrawa ze wschodu, głównym składnikiem jest ryż, dodatkami mogą być mięso, ryby, warzywa, owoce. Do potrawy dodaje się różne przyprawy i zioła. U mnie dzisiaj prosta wersja potrawy, ryż z warzywami i lekką cytrynową nutką. Danie można wzbogacić o mięso, np. podsmażonego kurczaka. Polecam!

Składniki

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • opakowanie mrożonych warzyw (u mnie włoszczyzna w słupkach)
  • 600ml bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy suchy ryż i smażymy, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy 1/3 bulionu, dodajemy skórkę cytrynową i smażymy, aż ryż wchłonie płyn. Do ryżu dodajemy listek laurowy, wlewamy pozostały bulion, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Patelnię przykrywamy i dusimy danie około 20 minut na wolnym ogniu. Na końcu do ryżu dodajemy szczypiorek i mieszamy.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 24 września 2015
Pilaw to potrawa z ryżu i jagnięciny... Pilaw bez jagnięciny nazywamy ryżem z warzywami...
Składniki
  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • opakowanie mrożonych warzyw (u mnie włoszczyzna w słupkach)
  • 600ml bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Składniki