Pilaw z kurczakiem po turecku

Pilaw z kurczakiem po turecku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Wykwintny obiadek na niedzielę.

Składniki

  • Kurczak 1 szt mały
  • Włoszczyzna 1 pęczek
  • curry 1 łyżeczka
  • oliwa 5 łyzek
  • ryż 1 szklanka
  • Żurawina 1/2 szklanki
  • Płatki migdałowe 2 łyzki
  • Rosół 2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Kurczaka ugotować z dodatkiem włoszczyzny i soli (bez kapusty). Ryż opłukać i obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie wlać rosół. Przyprawić potrawę curry, pieprzem i wsypać żurawinę. Gotować na wolnym ogniu 25 minut aż ryż wchłonie płyn. Ugotowanego kurczaka wyjąć, zrumienić chwilę w piekarniku i posypać wcześniej usmażonymi na maśle płatkami migdałowymi. Przełożyć mięso i obłożyć ciepłym przyprawionym ryżem.

Składniki
  • Kurczak 1 szt mały
  • Włoszczyzna 1 pęczek
  • curry 1 łyżeczka
  • oliwa 5 łyzek
  • ryż 1 szklanka
  • Żurawina 1/2 szklanki
  • Płatki migdałowe 2 łyzki
  • Rosół 2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
Składniki