Pilaw z kurczaka

Pilaw z kurczaka
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Poziomka
Oryginalnie robi się go z jagnięciny. To jest spacyfikowana wersja tego tureckiego dania.

Składniki

  • piersi z kurczaka, 250 g
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • olej, 1/3 szklanki
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • rodzynki, 150 g
  • orzeszki piniowe (lub włoskie), 150 g
  • szafran, szczypta
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
  • pieprz i sól
  • długoziarnisty ryż, 1,5 szklanki
  • bulion wołowy lub warzywny, 2-3 szklanki

Przygotowanie

  1. Szafran zalewamy 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, przykrywamy i na chwilę odstawiamy. Piersi umyć, pokroić w paseczki. Cebule obrać, posiekać, zeszklić w rondlu - doprawić solą i pieprzem. Dodać ryż i smażyć 1-2 min, wlać szafran i gorący bulion, przyprawić pieprzem i gałką. Gotować przez 15-20 min. Wsypać rodzynki i sparzone, i obrane ze skórki pomidory. Na patelni przesmażyć kurczaka z pokrojonym, lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać orzechy, wymieszać. Dekorować szałwią, ewentualnie natką pietruszki.

Składniki
  • piersi z kurczaka, 250 g
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • olej, 1/3 szklanki
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • rodzynki, 150 g
  • orzeszki piniowe (lub włoskie), 150 g
  • szafran, szczypta
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
  • pieprz i sól
  • długoziarnisty ryż, 1,5 szklanki
  • bulion wołowy lub warzywny, 2-3 szklanki
Składniki