Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantny kapuśniak z chili"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 52
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7143
Polecam.
Odsłon: 1638
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 52
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7143
Polecam.
Odsłon: 1638
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Składniki
Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście pokrój na kawałki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Papryczki chili natnij wzdłuż. Czubkiem noża usuń pestki. Strączek opłucz, osusz, potnij w cienkie plasterki. Cebulę obierz, posiekaj.
W garnku mocno rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, mieszając, umaż ją na szklisto. Dołóż pokrojone wcześniej papryki (bez chili). Smaż dalej. Po kilku minutach dodaj kapustę. Dołóż listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Warzywa zalej bulionem. Zupę doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut.
W połowie czasu gotowania dodaj do zupy papryczki chili. Pod koniec kapuśniak przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z kromką wiejskiego chleba. Zupa będzie jeszcze pożywniejsza, gdy przyrządzisz ją z dodatkiem ziemniaków. Obierz 2–3 większe sztuki. Pokrój w grubą kostkę i dodaj do zupy w połowie czasu gotowania.Źródło: Naj