Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantny gulasz z dynią i ziemniakami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Dynię umyj, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Cebule oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Obierz także ziemniaki, opłucz je i pokrój w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzej 2–3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj ziemniaki i dynię, przemieszaj i smaż ok. 3 min. Po tym czasie dołóż pomidory razem z zalewą (jeśli są w całosci, wcześniej pokrój je w kostkę).
Do smażonych składników dołóż także koncentrat pomidorowy. Oprósz mąką, przypraw solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zalej gorącym bulionem, delikatnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj gulasz pod przykryciem 30 min, mieszając kilka razy. Po tym czasie ponownie dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką.
Na patelni rozgrzej masło (najlepiej klarowane). Usmaż na nim kotlety schabowe z obu stron. Zdejmij z patelni, oprósz je solą i pieprzem. Po 5 minutach pokrój kotlety na kawałki i dodaj do gulaszu. Wymieszaj z posiekaną natką.Źródło: Tina