Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantny budyń po niemiecku"
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 39
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 36
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 112
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 86
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 212
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 39
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 36
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 112
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 86
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 212
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz. Włóż do garnka i zalej lekko posoloną wodą. Ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i od razu gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę albo przepuść przez maszynkę do mięsa.
Pure ziemniaczane utrzyj z masłem i jajkami. Dodaj starty parmezan. Odłóż 4 plasterki szynki, resztę potnij w kosteczkę. Pomidory osącz z zalewy, pokrój na drobniutkie kawałeczki. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Kilka listków bazylii odłóż do dekoracji, a pozostałe posiekaj i razem z pomidorami oraz pokrojoną szynką dodaj do masy ziemniaczanej.
Dosyp do niej bułkę tartą. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Dobrze wymieszaj.
Spody i brzegi foremek dokładnie posmaruj masłem. Oprósz bułką tartą. Pozostałe plasterki szynki potnij na połówki. Ułóż na spodach foremek. Nałóż masę ziemniaczaną, zapełniając foremki najwyżej do 2/3 wysokości.
Foremki z budyniem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez 45 minut. Po wyjęciu przestudź w foremkach. Potem budyń ostrożnie wyjmij. Przed podaniem każdą porcję udekoruj odłożonymi listkami bazylii.Źródło: Tina