Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne wołowe burgery z jarzynką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10572
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10572
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Składniki
Dymkę ze szczypiorkiem oczyść, posiekaj, papryki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć dymkę, kapustę, marchew i papryki. Oprósz solą i pieprzem, smaż 5 min. Trzymaj w cieple. Cebulę obierz, posiekaj.
Do mięsa dodaj cebulę (posiekaną i prażoną), łyżkę musztardy, imbir, sosy Worcester i chili oraz pieprz do smaku. Wlej zimny bulion i bardzo dobrze wyrób masę. Uformuj z niej 4 burgery, posmaruj je olejem.
Pomidor umyj i pokrój na 8 plas terków. Sałatę opłucz, osusz. Kotlety usmaż na patelni (z obu stron po 3 min). Bułki rozetnij i zrumień je na patelni grillowej albo na ruszcie w piekarniku (ułóż je przecięciem do dołu). Spody bułek posmaruj majonezem.
Na warstwie majonezu roz łóż porwane liście sałaty oraz po 2 plasterki pomidorów. Na tym umieść burgery, posmaruj je keczupem oraz musztardą, posyp porcją ciepłej jarzynki. Przykryj wszystko wierzchami bułek. Od razu podawaj.
Jeśli nie masz pod ręką bulionu, wlej do mięsa wodę. Ważne, aby była bardzo zimna. Chodzi o to, by płyn związał kolagen w mięsie – dzięki temu burgery nie będą się rozpadać.Źródło: Tina