Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne udka na jarzynce"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 288
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 51
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 48
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 288
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 51
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 48
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Składniki
Udka myję, osuszam, a następnie nacieram solą i przyprawą do kurczaka. Odstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Czosnek obieram, kroję na połówki. Warzywa oczyszczam, płuczę, tnę w grubą kostkę. Udka układam w żaroodpornym naczyniu i przykrywam je przygotowanymi warzywami. Skrapiam oliwą i maggi, dodaję liść laurowy, ziele angielskie. Piekę pod przykryciem w temp. 190 st. 50 min.
Zdejmuję pokrywę, rozgarniam warzywa na boki i piekę jeszcze do zrumienienia się mięsa. Wtedy smaruję udka keczupem, posypuję oregano i piekę jeszcze 10 min.Źródło: Tina