Pikantne skrzydełka z kurczaka

Pikantne skrzydełka z kurczaka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maloni
Znakomite danie do posiedzenia przy stole dla skrzydełkożerców:) Trochę pracochłonne, ale bazę, czyli skrzydełka, można usmażyć dużo wcześniej i przechować w lodówce. Samo przygotowanie finalnej potrawy trwa ok. 20 minut.

Składniki

  • 2,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos 1:
  • 1/2 szklanki słodkiego sosu chili
  • 1/2 szklanki ostrego sosu chili (sriracha)
  • 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki masła
  • Sos 2 (do podania):
  • duży kubek jogurtu greckiego lub naruralnego
  • 20 dkg sera lazur lub gorgonzola

Przygotowanie

  1. Skrzydełka umyć, osuszyć, ostrym nożem przekroić w stawach na 3 części. Ostre końcówki odłożyć (można je wykorzystać do ugotowania wywaru drobiowego lub jakiejś zupy).

    Pokrojone skrzydełka usmażyć partiami w głębokim tłuszczu na jasnozłoty kolor. Nie można ich za mocno wysmażyć, bo będą suche, a nam zależy, żeby pozostały soczyste. Odsączamy z oleju.

  2. Na dużej, głębokiej patelni łączymy sosy chili, masło i ocet winny.
    Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż składniki się połączą i całość zawrze.

    Dodajemy usmażone skrzydełka, starannie mieszamy, żeby wszystkie zostały oblepione sosem.

    Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 - 15 minut, co jakiś czas mieszając.

    W międzyczasie składniki sosu nr 2 wkładamy do blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Przekładamy do salaterki.

  3. Skrzydełka podajemy od razu na gorąco, zajadamy z dipem serowym, który z jednej strony podkreśla smak potrawy, a z drugiej łagodzi ostrość chili.

    Klasycznie powinno się je serwować w towarzystwie słupków surowej marchewki i łodyżkami selera naciowego, ale ze względu na alergię moja rodzina tak nie jada.

    Uwaga: Proporcje sosów chili można sobie ustalać w miarę dowolnie - jeśli lubimy bardziej pikantne potrawy, to można trochę zwiększyć ilość sosu sriracha (lub odwrotnie).

    Jeśli zostaną, w co wątpię:), można je odgrzać na patelni. Następnego dnia smakują równie dobrze.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 06 stycznia
Super skrzydelka. Gratuluje:-)
KulinarnaChwila 07 stycznia
Super:)
Składniki
  • 2,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos 1:
  • 1/2 szklanki słodkiego sosu chili
  • 1/2 szklanki ostrego sosu chili (sriracha)
  • 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki masła
  • Sos 2 (do podania):
  • duży kubek jogurtu greckiego lub naruralnego
  • 20 dkg sera lazur lub gorgonzola
Składniki