Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantne pałki z kurczaka"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Składniki
Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w ćwiartki, czosnek drobno posiekać. Pałki kurczaka umyć, osączyć na ręczniku papierowym, ponacinać w kilku miejscach ostrym nożem. Natrzeć czosnkiem i przyprawami wymieszanymi z 2 łyżkami oleju, obłożyć cebulą. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Zamarynowane pałki wraz z cebulą rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200oC. Piec ok. 40-45 minut, od czasu do czasu przekręcając.
Pałki szybciej upieką się w rękawie do pieczenia, ale pod koniec pieczenia ostrożnie go rozetnij, by skórka ładnie się zrumieniła. Podawaj posypane natką.
ok. 55 minut plus marynowanie
Jeśli pałki kurczaka mają jeść dzieci, do marynaty użyj tylko słodkiej papryki i np. suszonych pomidorów albo nasmaruj mięso tylko musztardą.Źródło: Twoje Imperium