Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne bitki wieprzowe"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 72
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 131
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 72
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 131
Składniki
Oczyść polędwicę i pokrój na osiem grubych plastrów jednakowej wielkości. Lekko ubij je dłonią.
Cebulę obierz i pokrój drobno. Papryczkę chili pokrój w kawałeczki (żeby danie nie było za ostre, możesz usunąć wcześniej część pestek).
Czosnek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i razem z pozostałymi pokrojonymi warzywami włóż do misy. Dodaj keczup (lub przetarte pomidory), sos Worcester (możesz go ewentualnie zastąpić octem balsamicznym), musztardę, sól i cukier. Całość zalej piwem i wymieszaj.
Do przygotowanej w ten sposób marynaty włóż mięso i odstaw do marynowania do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podczas marynowania obróć mięso kilkakrotnie.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim przygotowane bitki po 4 minuty z każdej strony. Następnie dodaj do patelni resztę marynaty i podduś przez chwilę z mięsem.
Podawaj na przykład ze smażonymi ziemniakami.
Do duszenia nadają się najlepiej:
- z wołowiny: karkówka, udziec, łopatka, szponder,
- z wieprzowiny – żeberka, szynka, schab, boczek,
- z kurczaka – pierś i udka.Źródło: Tele Tydzień