Pikantna tarta pomidorowo - jajeczna

Pikantna tarta pomidorowo - jajeczna
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przepyszna tarta składająca się z zaledwie 3 podstawowych składników. Bardzo łatwa do przygotowania, posmakuje każdemu wielbicielowi pomidorów i jajek.

Składniki

  • 1 gotowe ciasto na pizzę
  • 2 puszki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza.
    Do dużej miski wbić 6 dużych jajek i ubić je przy pomocy ubijaczki, aż wszystkie dokładnie się połączą.
    Na durszlaku odsączyć 2 puszki krojonych pomidorów. (najlepiej zamieszać je łyżką, tak aby odsączyć jak najwięcej soku)
    Tak przygotowane pomidory wrzucić do miski z ubitymi jajkami.

  2. Następnie wszystko doprawić 1 łyżeczką czosnku w proszku, 1 łyżeczką cebuli w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki. obfitą 1/2 łyżeczki soli morskiej oraz ok. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
    Wszystko powoli i dokładnie wymieszać, tak aby przyprawy połączyły się.

  3. Formę do pieczenia tarty posmarować dokładnie i równomiernie 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
    Gotowe ciasto na pizzę rozwinąć i upewnić się, że nie jest za grube, jeśli tak - rozwałkować je. Aby ułatwić sobie pracę, posypać dłonie mąką, a następnie delikatnie przełożyć ciasto do formy do pieczenia.

  4. Kiedy ciasto dokładnie i równomiernie przylega to formy do pieczenia tarty - należy widelcem ponakłuwać cały spód i brzegi (dzięki temu ciepło piekarnika sprawi, że ciasto będzie bardziej chrupiące), a następnie wlać na nie uprzednio przygotowaną masę z pomidorów i jajek.
    Upewniając się, że masa jest równomiernie rozlana i stanowi jedną warstwę.

  5. Tak przygotowaną tartę włożyć do uprzednio nagrzanego do 210 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać przez ok. 45-50 minut.
    Po czym wyjąć, odstawić na ok. 10 minut, aby tarta odpoczęła.
    Następnie przełożyć całość na plaski talerz i pokroić w odpowiadającej nam wielkości kawałki.

    Polecam udekorowanie dania posiekanym drobno szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!

Składniki
  • 1 gotowe ciasto na pizzę
  • 2 puszki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki