Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rozgrzewające i pikantne danie z klopsami z mięsa mielonego, to świetna propozycja na pożywny obiad lub kolacje. Idealnie komponuje się z ryżem ugotowanym na sypko, świeżym pieczywem lub ulubioną kaszą. To jedno z tych dań które jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu w dniu następnym :)
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 248
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 130
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 639
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 248
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 130
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 639
Składniki
Klopsy: Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę oraz jajko, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące. Klopsy smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Sos: Na tym samym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i chwilę przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew, paprykę pokrojoną w większą kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 5 minut na mocnym gazie. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat, cukier i pozostałe przyprawy oraz odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dusić na wolnym gazie do czasu, aż składniki będą miękkie i smaki się połączą. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać usmażone klopsy. Wymieszać. Podawać na gorąco z ugotowanym ryżem, pieczywem lub kaszą.