Pikantna golonka

Pikantna golonka
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: 12zeta
Danie proste w przygotowaniu

Składniki

Przygotowanie

  1. Golonkę "wydepilować", oczyścić i umyć. Kupując golonkę poprosić o rozbicie na mniejsze części (lepiej się spiecze). Do naczynia wlewamy łyżkę oleju, połowę pokrojonej cebuli w półksiężyce i liść laurowy (żeby uzyskać lepszy efekt posypuję dno solą i papryką) i układamy golonki natarte solą, posypane papryką i nadziane czosnkiem. Przykrywamy resztą cebuli dodajemu liść laurowy i polewamy łyżką oleju. Naczynie zamykamy i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień całą zawartość pojemnika przekładamy na patelnię lub jeżeli macie małą patelnię do garnka. Gotować (ok.2 godz.) na małym ogniu minimalnie dodając wody (tylko jeżeli wyparuje). Jest smaczna, krucha i pikantna. Ważne jest, aby leżała w przyprawach co najmniej 12 godz.Polecam szczególnie dla panów (mojemu mężowi ta wersja najbardziej odpowiada). Przepis jest od mojej serdecznej koleżanki. SMACZNEGO!!!!

Komentarze do przepisu (7)

madziak 03 marca 2010
A ja jestem babeczką i golonkę uwielbiam. Apetycznie wygląda, aż grzech myśleć o takich pysznościach o tej... Czytaj całość »
A ja jestem babeczką i golonkę uwielbiam. Apetycznie wygląda, aż grzech myśleć o takich pysznościach o tej godzinie :))
polkangaroo 03 marca 2010
Dinozaury takie jak ja uwielbiają 6 razy w tygodniu wbić zęby w smakowite mięsko.
12zeta 04 marca 2010
U mnie to przysmak męża i obowiązkowo piwko.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki