Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak odkryty na nowo. świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka.
Polecam.
Odsłon: 539
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 456
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 319
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 47
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 780
Polecam.
Odsłon: 539
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 456
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 319
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 47
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 780
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać szpinak i dokładnie wszystko wymieszać. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 10 min.
Ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w grubą kostkę (dzięki temu łatwiej będzie można go połączyć ze szpinakiem). Dodać do podduszonego wcześniej szpinaku. Mieszać na małym ogniu tak długo, aż wszystko ładnie się połączy. Odstawić.
Pierś z kurczaka pokroić dokładnie tak samo jakbyśmy robiły zwykłe kotlety. Mięso rozbić i posypać z każdej strony solą i pieprzem. Można wstawić je na chwilkę do lodówki, będą bardziej zwarte.
Jeśli mamy mrożone ciasto francuskie, należy wyjąć je z zamrażalnika 1 godzinę przed przygotowaniem dania. Ciasto wyjąć z opakowania i rozłożyć na posypanym mąką blacie (żeby nie przywarło). Delikatnie rozwałkować ciasto (ale nie może być zbyt cienkie). Dzielimy je na tyle części, ile wyszło nam kotletów z piersi. Ja miałam 8 kotletów, więc wykroiłam z ciasta 8 kwadratów.
Bierzemy "kotlet" z kurczaka i smarujemy go na całości farszem ze szpinakiem (niezbyt grubo). Następnie zwijamy jak roladkę i wyrównujemy brzegi (jeśli coś wycieka, nie przejmujemy się, bo potem i tak zawiniemy to w ciasto francuskie). Gotową roladkę kładziemy na wycięty kwadrat z ciasta. Naciąć boki w paseczki tak, aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć kurczaka. Roladkę zawinąć ciastem, krzyżując paski od góry. To samo robimy z każdą roladką. Układamy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 min w temperaturze 180 stopni C. SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!! :)