Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: campari25
Kurczak odkryty na nowo. świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka.

Składniki

  • 1 cała pierś z kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego (mrożone lub świeże)
  • 0,5 kg mrożonego szpinaku lub 60 dag świeżego
  • opakowanie sera feta
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzka śmietany (niekoniecznie)
  • żółtko do posmarowania
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać szpinak i dokładnie wszystko wymieszać. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 10 min.

  2. Ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w grubą kostkę (dzięki temu łatwiej będzie można go połączyć ze szpinakiem). Dodać do podduszonego wcześniej szpinaku. Mieszać na małym ogniu tak długo, aż wszystko ładnie się połączy. Odstawić.

  3. Pierś z kurczaka pokroić dokładnie tak samo jakbyśmy robiły zwykłe kotlety. Mięso rozbić i posypać z każdej strony solą i pieprzem. Można wstawić je na chwilkę do lodówki, będą bardziej zwarte.

  4. Jeśli mamy mrożone ciasto francuskie, należy wyjąć je z zamrażalnika 1 godzinę przed przygotowaniem dania. Ciasto wyjąć z opakowania i rozłożyć na posypanym mąką blacie (żeby nie przywarło). Delikatnie rozwałkować ciasto (ale nie może być zbyt cienkie). Dzielimy je na tyle części, ile wyszło nam kotletów z piersi. Ja miałam 8 kotletów, więc wykroiłam z ciasta 8 kwadratów.

  5. Bierzemy "kotlet" z kurczaka i smarujemy go na całości farszem ze szpinakiem (niezbyt grubo). Następnie zwijamy jak roladkę i wyrównujemy brzegi (jeśli coś wycieka, nie przejmujemy się, bo potem i tak zawiniemy to w ciasto francuskie). Gotową roladkę kładziemy na wycięty kwadrat z ciasta. Naciąć boki w paseczki tak, aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć kurczaka. Roladkę zawinąć ciastem, krzyżując paski od góry. To samo robimy z każdą roladką. Układamy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 min w temperaturze 180 stopni C.

    SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!! :)

Komentarze do przepisu (2)

irma 20 września 2013
Bardzo dokładny opis przygotowania, a potrawa musi być pyszna )))Oczywiście choasm do książki i daje kciuka. ))
irma 21 października 2013
Wczoraj miałam na obiedzie gości i zrobiłam Kurczaka wg Twojego przepisu. Danie wyszło przepyszne i bardzo... Czytaj całość »
Wczoraj miałam na obiedzie gości i zrobiłam Kurczaka wg Twojego przepisu. Danie wyszło przepyszne i bardzo ładnie się prezentowało, byłam bardzo zadowolona. Przepis zostaje już na stałe w moim menu, dodam tylko, że przez pierwsze 20 minut piekłam w tem.180st.C, a przez następne 20 minut w tem 195 stopni.
Pozdrawiam )))
Składniki
  • 1 cała pierś z kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego (mrożone lub świeże)
  • 0,5 kg mrożonego szpinaku lub 60 dag świeżego
  • opakowanie sera feta
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzka śmietany (niekoniecznie)
  • żółtko do posmarowania
  • sól, pieprz
Składniki