Piersi z kurczaka w sosie śliwkowo - pomidorowym pieczone w folii

Piersi z kurczaka w sosie śliwkowo - pomidorowym pieczone w folii
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Baladynka
Po prostu pycha, brak słów. Najsmaczniejsze piersi z kurczaka jakie dotychczas robiłam. Początkowo miałam obawy, czy takie zestawienie będzie najlepsze, czy nie przedobrzę, ale warto było zaryzykować. Po upieczeniu tak nam smakował ten kurczak, że nie mogliśmy się od niego oderwać. Następnym razem jak będę piekła w takim zestawieniu piersi z kurczaka, podwoję ilość składników, bo tym razem jedyną wadą było to, że pachniało strasznie malizną ;-)

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 4 suszone śliwki
  • Folia do pieczenia

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania:
    Olej rozetrzeć z kostkami rosołowymi i ketchupem, dodać koncentrat pomidorowy i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek.


    Piersi z kurczaka umieścić z woreczku foliowym a następnie wysmarować rozpuszczonymi i zmieszanymi przyprawami, dodać śliwki pokrojone w paski.

    Przygotowane piersi z kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 35 minut jeżeli mamy kurczaka mrożonego, natomiast 1 godzinę 20 minut gdy mamy świeże piersi.

    Po wyznaczonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze pieczeń na około 15 – 20 minut.
    Smacznego :-)

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/12/piersi-z-kurczaka-w-sosie-sliwkowo.html

Komentarze do przepisu (4)

BEATA1978 18 grudnia 2013
Ciekawe zestawienie, dla mnie bardzo kuszące, więc zabieram przepis do książki.
taura 19 grudnia 2013
Zabieram przepis :)
ziarek 19 grudnia 2013
Wygląda bardzo apetycznie, napewno wypróbuję :) Zabieram do siebie !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 4 suszone śliwki
  • Folia do pieczenia
Składniki