Piersi z kurczaka w sosie porowym.

Piersi z kurczaka w sosie porowym.
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Piersi wyszły badzzo smaczne ,nie suche,ledwie udało mi się uchować jedną do zdjęcia:) Sok z czarnej porzeczki dodał ciekawego smaku i aromatu. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 średnie pory ,1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 szkl.mąki do obtoczenia piersi
  • 150ml soku z czarnej porzeczki (Tymbark)
  • śmietanka 30% 150ml
  • pieprz,sól ,maggi do smaku
  • tłuszcz do obsmażenia piersi
  • 1l bulionu warzywnego

Przygotowanie

  1. Piersi obtoczyć w mące i usmażyć z dwóch stron.

  2. Pora pokroić w talarki,cebulę w piórka i zeszklić razem z papryczką chili

  3. Przełożyć zeszklonego pora do rondla,wlać 1l bulionu warzywnego oraz 150ml soku z czarnej porzeczki.Można dać więcej.
    Dodać usmażone piersi i pogotować 10min.

    Zrobić lekką zaczepkę z mąki 1 łyżka roztrzepana w odrobinie zimnej wody.
    Na końcu wlać śmietankę ,doprawić do smaku i zagotować.

  4. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 18 kwietnia
Ciekawy i pyszny sos, dzięki za inspiracje!
KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
fafiatko 22 kwietnia
Składniki już kupione! A jutro będzie uczta.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 średnie pory ,1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 szkl.mąki do obtoczenia piersi
  • 150ml soku z czarnej porzeczki (Tymbark)
  • śmietanka 30% 150ml
  • pieprz,sól ,maggi do smaku
  • tłuszcz do obsmażenia piersi
  • 1l bulionu warzywnego
Składniki