piersi z kurczaka w sosie musztardowym

piersi z kurczaka w sosie musztardowym
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: matimadzia
dobry i szybki obiadek, smakuje dzieciom :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Filety myjemy, rozbijamy i kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy z osobna solimy z obydwu stron i obtaczamy w mące. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po obu stronach do momentu kiedy zaczynają łapać brązowy kolor. Następnie dolewamy tyle wody (wrzącej ) ile chcemy mieć sosu - ja nigdy nie żałuję,woda mocno przykrywa mięso. Dodajemy musztardę, ewentualnie troszkę wegety. Mieszamy i chwilkę (1 min) gotujemy.Jeżeli smak jest mało wyraźny dodajemy jeszcze musztardy. Nie trzeba więcej dodawać mąki - ta z mięsa wystarczy do zagęszczenia sosu.

  2. Ja podaję to danie najlepiej z ryżem i surówką z selera (pycha) ale w tej chwili nie miałam więc podałam z buraczkami i colesławem.

Komentarze do przepisu (3)

noela 12 listopada 2009
ciekawe danie,musze sprobowac
Fraum 12 listopada 2009
Dobry pomysl na obiad.Ja dodam,ze w sosie musztardowym robie jajka gotowane i uwielbiam to danie:))Pozdrawiam.
susi 10 maja 2013
Fajne,nigdy nie obtaczałam w mące i na patelnię ale teraz zaryzykuje:)
Składniki
Składniki