Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia (powinny być ciepłe, a nie gorące).
Pierś z kurczaka kroimy w plastry (jak na kotlety) , dodajemy ulubione przyprawy i smażymy na patelni.
Pora kroimy drobno (jak do sałatki) i smażymy z wyciśniętym, przez praskę czosnkiem, na patelni do miękkości pora.
Przygotowujemy sos do sałatki wg wskazań producenta lub przyrządzamy swój ulubiony.
Mieszamy po 1 łyżce rozmarynu, tymianku, oregano i bazylii.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
Na blaszce rozkładamy ziemniaki. Polewamy je olejem/oliwą z oliwek i posypujemy mieszanką przypraw.
Zapiekamy 8 min. po obu stronach lub do zarumienienia.
Na drugiej blaszce rozkładamy usmażoną pierś z kurczaka, smarujemy sosem tatarskim, nakładamy smażonego pora i przykrywamy plastrem żółtego sera.
Zapiekamy razem z ziemniakami ok. 4 min (dokładamy blaszkę z piersią z kurczaka pod koniec czasu zapiekania ziemniaków).
Zalewamy mix sałat sosem i mieszamy.
Po wyłożeniu na talerz ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
SMACZNEGO :)
Komentarze do przepisu (1)