Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Delikatne mięso z piersi z kurczaka zapiekane z karmelizowanymi pieczarkami i cebulką, pokryte roztopionym i podpieczonym serem Mozzarella to prosty sposób na przepyszne danie obiadowe, które podawać można zarówno z ziemniakami, makaronem, jak i ryżem.

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
  • ok. 230 gram pieczarek
  • ok.120 gram sera Mozzarella
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść natki z pietruszki

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć, pozbawić wszystkich zbędnych części i rozbić na kotlety odpowiadającej nam grubości.
    Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka.
    Ser Mozzarella rozdrobnić lub pokroić.
    3 ząbki czosnku oraz garść świeżej natki pietruszki drobno posiekać.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    Naczynie żaroodporne do pieczenia posmarować oliwa z oliwek i odstawić na bok.

  2. Na patelnię dodać 1/2 łyżki masła i 1/2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Następnie wrzucić pieczarki, zamieszać i gotować, aż zmiękną, po czym dodać cebulę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać. Kiedy cebula zeszkli się dodać 3 drobno posiekane ząbki czosnku i także dokładnie wymieszać.
    Całość gotować jeszcze ok. 1 minuty, po czym połowę pieczarek z cebulką równomiernie rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, a drugą połowę przełożyć na talerz i odstawić na bok.

  3. Na patelnię dodać pozostałe 1/2 łyżki masła i 1/2 łyżki oliwy z oliwek i ponownie podgrzać na średnim ogniu.
    Piersi z kurczaka przełożyć do miseczki, doprawić 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki, 1 łyżeczką przyprawy kuchni włoskiej, solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
    Tak przygotowane wrzucić na patelnię i smażyć do czasu, aż mięso będzie pięknie zarumienione po obu stronach.
    Gotowe piersi z kurczaka poukładać na pieczarkach w naczyniu żaroodpornym.

  4. Na patelnię wlać 1/2 szklanki bulionu drobiowego i podgrzać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak aby zeskrobać z dna patelni resztki podpieczonego kurczaka. Gotować 4-5 minut, do czasu aż bulion się trochę zredukuje.
    Na wierzch piersi z kurczaka równomiernie rozłożyć pozostałą część pieczarek z cebulką, posypać rozdrobnionym serem Mozzarella i polać przygotowanym na patelni bulionem.
    Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut, do momentu aż mięso będzie, a wszystkie składniki uzyskają ulubiony przez nas stopień podpieczenia.

  5. Tak przygotowane piersi z kurczaka z pieczarkami, cebulką i serem podawać udekorowane garścią drobno posiekanej natki z pietruszki, osobno wraz z ulubionym rodzajem pieczywa, lub też jako dodatek do gotowanych ziemniaków, makaronu lub ryżu.


    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
  • ok. 230 gram pieczarek
  • ok.120 gram sera Mozzarella
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść natki z pietruszki
Składniki