Pierś z kurczaka w sosie z zielonego pieprzu

Pierś z kurczaka w sosie z zielonego pieprzu
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Danie idealnie nadaje się na elegancką kolację, a przy tym w kuchni spędzisz tylko chwilę. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej, co jeszcze bardziej ułatwi przygotowania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek, pokrój w dosyć duże kawałki. Przełóż do miski, wlej olej i oliwe z oliwek, wsyp przyprawy: przyprawę i zioła do drobiu, tymianek, pieprz ziołowy mielony i curry. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na przynajmniej 3h (możesz to również zrobić dzień wcześniej).

  2. Rozgrzej patelnię, przełóż piersi z kurczaka, jeśli oleju jest za mało możesz go dolać. Usmaż kawałki kurczaka na złoty kolor.

  3. W garnuszku rozpuść masło. Z patelni z kurczakiem odmierz dwie łyżki oleju z przyprawami dodaj do masła i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę mąki i dobrze wymieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Odstaw garnek na chwilę, nie wyłączaj ognia, wlej ½ szklanki bulionu i znowu postaw na ogniu. Mieszaj sos aż do zgęstnienia. Wsyp ziarenka zielonego pieprzu wymieszaj i zmniejsz ogień. Dodaj łyżkę śmietany wymieszaj i zdejmij sos z ognia.

  4. Na talerzu ułóż kawałki kurczaka polej sosem z zielonym pieprzem. Podawaj z ziemniakami lub ryżem, równie dobrze pasują do tego grzanki i lodowa sałata z pomidorami.

Komentarze do przepisu (6)

njosnavelin 09 stycznia 2010
Przepis brzmi rewelacyjnie! :)
Konto usunięte 09 stycznia 2010
Wygląda bardzo wykwintnie i elegancko :)
Katarinka 11 stycznia 2010
IDEALNE danie- łatwe, szybkie, aromatyczne i świetnie sie prezentujace- wiem bo zrobiłam w niedziele na obiad-... Czytaj całość »
IDEALNE danie- łatwe, szybkie, aromatyczne i świetnie sie prezentujace- wiem bo zrobiłam w niedziele na obiad- polecam wszystkim a Autorkę pozdrawiam :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki