Pierś z kurczaka w sosie paprykowo-curry

Przepis dnia 2008-02-22
Pierś z kurczaka w sosie paprykowo-curry
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sikorka21
Pyszne aromatyczne danie w sam raz na obiad lub kolacje we dwoje...

Składniki

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka oczyścić z błony i opłukać, pociąć na cienkie paseczki w miseczce natrzeć oliwą z oliwek, pieprzem ziołowym, papryką słodką, ziołami prowansalskimi, przyprawą do kebaba i gyrosa, solą, następnie przykryć i opcjonalnie odstawić do lodówki na jakiś czas ,ale niekoniecznie. Paprykę swieżą posiekać na cienkie paseczki, kurczaka najpierw podsmażyć na patelni do momentu kiedy zbrązowieje następnie zalać połową szklanki zimnej wody i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać posiekaną papryke i dusić do momentu aż mięso i papryka będą miękkie, doprawić odrobiną curry. Sos ciemny pieczeniowy knorr wymieszać z odrobiną zimnej wody i dodać do mięsa, śmietane wymieszać w kubeczku z odrobiną gorącego wywaru potem powoli dodawać do całości potrawy. Na koniec wymieszać łyżke mąki z zimną wodą i powoli dodawać do sosu by zgęstniał. Ryż ugotować na sypko z odrobiną curry. Gotowe. Wygląda efektownie jeśli ryż przełożymy do małej miseczki lub filiżanki jako foremki przełożymi na talerz a do okoła zalejemy sosem mięsno paprykowym. Z doświadczenia wiem ,że najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy aromat papryki i curry przesiąknie w kurczaka. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (1)

sikorka21 17 lutego 2008
ja również pozdrawiam ,mam nadzieję ,że będzie smakowało :)
Składniki
Składniki