Pierś z kurczaka w kurkumie.

Pierś z kurczaka w kurkumie.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • Pierś z kurczaka podwójna
  • cebula 1 szt
  • marchew 1 duża
  • gruszka 1 duża
  • kurkuma 1 łyżka
  • Pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 12% 100ml

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle klarowanym.
    Pierś pokroić w drobną kostkę wrzucić do cebuli i podsmażać.

    Marchew utrzeć dorzucić do piersi,na końcu dodać pokrojoną w kostkę gruszkę.
    Przykryć i dusić 10 min.
    Podlać wodą około 600-700ml zagotować,dodać przyprawy oraz posiekaną natkę.
    Mąkę roztrzepać w zimnej wodzie wlać do sosu.
    Na końcu dodać śmietanę i zagotować.

    Podawać z makaronem lub z czym lubimy.

  2. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (5)

Bellapi 30 października 2017
:P
ciacho50 30 października 2017
Pycha, lubię kurkumę
Nevermore 30 października 2017
Świetne danie. Kurczaczek w takim wydaniu pysznie smakuje :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pierś z kurczaka podwójna
  • cebula 1 szt
  • marchew 1 duża
  • gruszka 1 duża
  • kurkuma 1 łyżka
  • Pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 12% 100ml
Składniki